Logo Emmer duikers

Lucky Fin - Emmer duikers

Aquarena Emmen
21 december 2023
Aangepast sporten

Het zwevende gevoel van duiken is heerlijk; bovenwater kost bewegen moeite en kracht, maar onderwater zweef je bijna gewichtloos – net als ieder ander. Dit is een heerlijk gevoel en dit maakt dat de duiksport bij uitstek geliefd is bij mensen met een beperking. Vanaf het moment dat je onder water gaat voel je je vrij, gewichtloos en veilig. Vanwege de gewichtloosheid en het ontbreken van allerlei omgevingsprikkels is duiken voor velen weggelegd. Voor mensen met een beperking is duiken vaak een therapie. Tijdens het duiken worden beperkingen vergeten (lichamelijk) en omgevingsprikkels worden geminimaliseerd (bij autisme, adhd, etc.). In sommige gevallen neemt het zelfs de pijn weg. Ook is vastgesteld dat je door middel van duiken kunt revalideren. Het heeft een positieve reactie op de fysieke en mentale gesteldheid.

Duikbrevet halen met een beperking

Heb jij een beperking? Binnen de Emmer Duikers hebben we een voorzichtige start gemaakt met de mogelijkheid om samen met jou te kijken wat je wél kunt. We kijken of je zelfstandig kunt duiken, of je een redding kunt uitvoeren en of je hulp nodig hebt. Aan de hand hiervan wordt je ingedeeld in één van de 4 onderstaande categorieën.

4 categorieën

  • Niveau A Jij kunt zelfstandig duiken en zelf een redding uitvoeren. Na het behalen van je brevet duik je met een buddy die minimaal 2*-duiker is.
  • Niveau B Jij kunt zelfstandig duiken, maar je kunt geen redding uitvoeren. Na het behalen van je brevet duik je met twee buddy’s die minimaal 2*-duiker zijn.
  • Niveau C Jij kunt niet zelfstandig duiken en hebt een beetje hulp nodig. Na het behalen van je brevet duik je met twee Lucky Fin-begeleiders.
  • Niveau D Jij kunt niet zelfstandig duiken en hebt hulp nodig. Na het behalen van je brevet duik je met twee Lucky Fin-begeleiders en minimaal een 1*-duiker.

Vanaf 2021 zijn we, in samenwerking met de Noorderbrug, 1 keer per maand op een donderdagochtend in het Aquarena zwembad. Bij meer belangstelling bestaat de mogelijkheid om naar de zaterdagochtend te gaan. Heb je iemand die je wel wil begeleiden dan is dat helemaal mooi en zeker mogelijk (zie hieronder bij vrijwilligers).

Vrijwilligers

We hebben behoefte aan vrijwilligers, duikinstructeurs en begeleiders, van erkende duikorganisaties, die 1 maal per maand op een zaterdagochtend willen helpen. Deze vrijwilligers krijgen de mogelijkheid om een volwaardige duikopleiding te volgen met een aanvulling op begeleider bij het begeleiden van een duiker met een beperking om op een verantwoorde manier deze doelgroep te begeleiden.

Kom gerust een keer kijken boven of onderwater hoe leuk dit is.
Mocht u interesse hebben, laat het ons weten via een mailtje naar luuktomson@outlook.com

Contact

Heb je een vraag? Stuur dan een e-mail naar actief@emmen.nl. Vermeld de locatie van jouw dorp of wijk. Dan kunnen we jouw vraag snel beantwoorden.

Wil je ons volgen?

De meeste buurtsport- en cultuurcoaches gebruiken Facebook en Instagram om activiteiten in dorpen en wijken te delen. Ben je benieuwd naar activiteiten? Volg dan de buurtsportcoaches en de Brede School in jouw dorp of wijk.