Landschap met water en bomen

Kinderraad legt bal op stip voor eerste meidenteam

08 februari 2024
Algemeen nieuws

In Angelslo voetbalt sinds twee maanden het eerste meidenteam dat nu nog bestaat uit meiden met een migratie- of islamitische achtergrond. Dinsdag 6 februari legde de kinderraad de bal op de stip. Zawiya en Zunaiyra Kaszuba (twee van de teamleden) zitten in de kinderraad Angelslo. Deze kinderraad houdt zich bezig met zaken die in hun buurt beter kunnen. De meiden merkten dat er in hun wijk verschillende meiden waren die wilden sporten, maar dat niet konden vanwege hun achtergrond. 

Idee uit de kinderraad

Met dit team hebben de jongeren zelf initiatief genomen. “Toen we bij de kinderraad ideeën mochten noemen, hebben we bij de gemeente aangegeven dat we graag een voetbalteam wilden. Dat is gelukt en daar ben ik heel blij mee", aldus Zawiya. Inmiddels heeft het team 9 speelsters en voetballen ze bij FC Meerdijk. 

Niet gebruikelijk om te sporten

Eyup Yücesan, trainer en medewerker van de gemeente Emmen, zegt: “De meesten zijn nooit lid geweest van een sport-of voetbalvereniging, omdat er in bepaalde culturen drempels zijn voor meisjes om te sporten”. Hij heeft kennismakingsgesprekken gehad met alle gezinnen en goed contact over bepaalde zaken met de ouders. Het is niet gebruikelijk voor meiden met een niet-westerse achtergrond om te sporten. Dat kan komen door een gebruik aan tijd en geld, maar ook omdat ze zich niet voldoende vertrouwd of veilig voelen door de aanwezigheid van mannen.

Groeien

Ook in de wijk Emmerhout is er behoefte aan sporten in een meidenteam. Het team is daar ook langs geweest om te vertellen over het meidenteam van FC Meerdijk. Inmiddels heeft er ook een deelnemer uit die wijk zich gemeld. Zo kan het team steeds verder groeien om binnenkort ook een competitie te gaan spelen. 

Meedoen kan!

Wil jij ook meedoen met meidenvoetbal? Dat kan! Het elftal is niet alleen voor meiden met een migratie-achtergrond. Alle meiden mogen meedoen. Neem contact op met Eyup Yücesan, via e.yucesan@emmen.nl.

Contact

Heb je een vraag? Stuur dan een e-mail naar actief@emmen.nl. Vermeld de locatie van jouw dorp of wijk. Dan kunnen we jouw vraag snel beantwoorden.

Wil je ons volgen?

De meeste buurtsport- en cultuurcoaches gebruiken Facebook en Instagram om activiteiten in dorpen en wijken te delen. Ben je benieuwd naar activiteiten? Volg dan de buurtsportcoaches en de Brede School in jouw dorp of wijk.