Gedichtenwedstrijd Vrijheid
Vrijheid in een gedicht
Wat betekent vrijheid voor jou? Wanneer voel je je vrij? Wat voel je dan? Of wanneer voelde je je niet vrij? Hoe vond je dat? Emmen viert dit jaar 80 jaar vrijheid. Vier je mee? Schrijf het in een gedicht over vrijheid en stuur het naar ons op!
Gedicht insturen
De Jury en de prijs
Er is een deskundige jury uit Emmen die alle inzendingen leest! Zij kiezen de beste gedichten uit in de leeftijdscategorieën basisschool en middelbare school.
De beste gedichten worden op 5 mei op het bevrijdingsfestival in Emmen voorgelezen. De gedichten worden gebundeld in een boekje over hoe kinderen en jongeren in Emmen vrijheid ervaren. En de winnaars krijgen hun eigen gedicht op een bijzondere manier mee naar huis.
Hoe kun je meedoen
- Zit jij op een basisschool of middelbare school in de gemeente Emmen?
- Heb je je gedicht zelf geschreven en nog niet eerder ergens gepubliceerd? (Het is verboden om gedichten van anderen te gebruiken)
- Stuur je gedicht op uiterlijk 18 april 2025
- Inzenden kan via de knop hieronder. Er is een tekstvak waar je het in kunt typen. Heb je er een tekening of iets anders bij gemaakt? Je kunt een foto hiervan ook insturen via de knop hieronder.
Tips voor het schrijven van een gedicht:
- De zinnen kunnen lang of heel kort zijn. Soms zelfs maar 1 woord.
- De zinnen hoeven niet te rijmen. Meestal niet.
- Gebruik je eigen woorden en schrijf niet wat iedereen altijd al zegt.
- Noem de dingen bij hun naam. Schrijf bijvoorbeeld niet: Er bloeit een bloem maar schrijf: Er bloeit een tulp.
- Beschrijf gevoelens. Je kunt schrijven; ik word daar verdrietig van maar je kunt ook omschrijven hoe dat eruit ziet of wat dat met je doet. Bijv.: Dikke tranen over mijn wangen en ik liet mijn hoofd hangen.
- Dit waren maar een paar tips. Maar een dichter is vrij om te schrijven wat hij wil en hoe hij dat wil! Dus je mag het lekker zelf doen zoals jij het wil.
Gedicht insturen
Met de klas aan de slag!
Ben jij juf of meester in het basisonderwijs en wil je graag met de klas aan de slag voor deze wedstrijd? Dat vinden wij heel leuk! Om je op weg te helpen is er een lesbrief ontwikkeld waarmee je groep zo aan het werk kan.
De Jury stelt zich voor:
Eddie Zinnemers
Eddie Zinnemers werkt meer dan 40 jaar op diverse scholen in Emmen. Als leerkracht en schoolleider deelde hij enthousiast zijn liefde voor taal en theater met zijn leerlingen. Tegenwoordig is hij, naast voorzitter van het bestuur van STEM (Stichting Taalpodium Emmen), regisseur van een toneelgroep in Odoornerveen, speler in het kleinkunst-duo ‘2VOUDT’ en één van de vier gemeentedichters van Emmen.Hij voelt zich vereerd om plaats te mogen nemen in de jury van de gedichtenwedstrijd. ‘Aandacht voor taal, lezen en dichtkunst in de gemeente Emmen is heel belangrijk, daar zet ik me al ruim 35 jaar vol voor in.’
Alys Wouda
Alys Wouda werkt als jongerenprogrammeur bij Facet en als mediathecaris op het Hondsrug college. Ze organiseert graag projecten en activiteiten rondom taal, kunst en cultuur, en vindt het belangrijk dat jongeren hun eigen stem kunnen ontdekken. Ze ontdekte haar passie voor poëzie tijdens haar studie Engels en deelt haar liefde voor literatuur graag met jongeren – of dat nou in de mediatheek is of tijdens een project bij Facet. Als jurylid kijkt ze uit naar de creatieve manieren waarop jonge dichters het thema vrijheid tot leven brengen.
Eva Broekmann
Eva Broekmann is een van de gemeentedichters van Emmen. Ze droeg voor op nationale koningsdag en heeft meerdere landelijke podia beklommen. Eva houdt echter een voorliefde voor Drenthe en Groningen, waar ze zich ontwikkelt als interdisciplinair podiumkunstenaar waarbij dans en taal elkaar de hand schudden. Soms schrijft ze maatschappijkritisch, soms slechts over de kleine dingen om ons heen. Met beeldende teksten neemt ze de luisteraar graag mee op reis, of enkel een blokje om.
Monique Verheugt
Monique Verheugt was een van de eerste cultuurcoaches in Emmen. Ze is daarnaast ondernemer in de kunst- en cultuursector en als roedelschef bezoek ze regelmatig met de Wijkjury van Assen het theater. Monique zal ook de jury van de gedichtenwedstrijd als een roedelchef met raad en daad bijstaan in het proces.